Stöd till föräldrar och anhöriga

Här finns en samling med resurser till dig som är förälder eller anhörig till en transperson, person med könsdysfori eller någon som har funderingar kring kön, identitet och könsidentitet.

Ditt barn mår dåligt och vänder sig kanske ifrån dig. Du är orolig och söker stöd och hjälp. Risken är stor att ingen ser hela bilden, utan direkt bekräftar ditt barns könsdysfori och därmed förvärrar den. Din tvekan inför medicinska ingrepp ses som transfobi. Din omsorg om ditt barns hälsa och framtid ses som fördomsfull. Du är orolig dygnet runt, och går kanske igenom din svåraste tid som förälder. Men du är inte ensam.

Välkommen att kontakta oss på kontakt@genderchallenge.se. Vi stöttar varandra för att kunna vara bra stöd för våra barn. Vi arbetar aktivt för att förbättra sjukvården och bemötandet av unga med könsdysfori och deras familjer. 

Personliga berättelser

förälder bär barn

Föräldrar och anhöriga

Föräldrar och anhöriga berättar.

Transpersoner och detransitionerade

Transpersoner och detransitionerade berättar.

Nätverk i andra länder

Transgender Trend

Transgender Trend är en webbplats med resurser för föräldrar till transpersoner, skolpersonal och andra som är bekymrade för medikaliseringen av barn och ungdomar.

Kirjo

Kirjo startades 2019 av en detransitionerad kvinna och två föräldrar till ROGD-ungdomar. Kirjo finns i Finland. "The transgender phenomenon is based on gender ideology which harms our society in many ways. It is now time to start a conversation about gender ideology. Is gender dysphoria the new anorexia?"

GENID Norge

GENID, Gender Identity Challenge, finns i både Sverige och Norge. "Stadig flere foreldre opplever at barnet eller ungdommen vil skifte kjønn, uten forvarsel. Vi lurer på hva det kommer av, og hvordan vi skal håndtere dette fenomenet som har fått navnet Rapid Onset Gender Dysphoria."

4thWaveNow

Är en blogg som startades av en mamma till en ROGD-ungdom (som nu detransitionerat). Bloggen har utvecklats till ett nätverk för föräldrar och andra som är bekymrade över medikalisering av ungdomar och barn som identifierar sig som trans eller avviker från genusnormerna.

Parents of ROGD kids

Parents of ROGD kids är en grupp av föräldrar till barn som plötsligt kommit ut som trans och är i olika stadier av transition. "We are skeptical of the current Standard of Care, the "Affirmative Approach," which only seems to confirm and solidify our children's misguided, externally-influenced sense of self. And we are horrified at the growing number of young people whose bodies have been disfigured, their physical and mental health destroyed by transitioning, only to discover—too late—that it did little to relieve their dysphoria."

Sociala medier

Oroliga föräldrar till transbarn

Facebookgruppen "Oroliga föräldrar till transbarn" är en grupp för dig som är förälder till barn som kommit ut som trans. "Är du orolig över ditt barn som berättat att hon/han är transgender? Tror du att det beror på något annat? Denna grupp berör hur vi kan hjälpa våra barn utan hormoner och operation och vi ifrågasätter den vård som våra barn får idag av sjukvården."

Detransition

Detransition Info

För mer kunskap och stöd kring detransition. "Detransition var ett ord som nästan ingen kände till för bara några år sedan. Men idag är vi fler som ångrar den könsbekräftande behandlingen vi fick, och vi är en stadigt växande grupp. Dessvärre finns det mycket missvisande information om vad detransition är och vad det innebär. Det är också väldigt knappt om information för den som behöver stöd i sin process."